Juligt matbröd med honung och pepparkakssmak. Underbart gott med smör, en stark ost och/eller honung.
Ingredienser
- 100 g honung
- 100 g smör
- 50 g socker
- 1 ägg
- 200 g vetemjöl
- 100 g russin
- 35 g torkade fikon eller aprikoser, skurna i bitar
- 35 g mald mandel
- 1 påse pepparkakskrydda (eller 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära, 1 tsk malda nejlikor)
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 1/4 dl öl
- Smör och skorpmjöl till ugnsform
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Värm honung smörig om den är fast.
- Lägg rumsvarmt smör i en bunke. Häll över honung , tillsätt socker och strö över kryddor. Rör om ordentligt.
- Tillsätt ägg, torkad frukt och mald mandel.
- Lös upp bikarbonat i öl och häll i degen. Blanda ner mjöl sist.
- Fördela degen i en smord och bröad form.
- Grädda nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 min.
- Prova brödet med en sticka. Om det inte kladdar är brödet färdigt att ta ut.
- Låt svalna i formen innan det stjälps upp på galler.
- Låt sedan brödet kallna under en duk.
- Servera med smör, en stark ost och/eller honung.