Ingredienser
100 g honung
100 g smör
50 g socker
1 ägg
200 g vetemjöl
100 g russin
35 g torkade fikon eller aprikoser, skurna i bitar
35 g mald mandel
1 påse pepparkakskrydda (eller 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära, 1 tsk malda nejlikor)
1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl öl
Smör och skorpmjöl till ugnsform
Tillagning
Sätt ugnen på 175°.
Värm honung.
Lägg rumsvarmt smör i en bunke. Häll över honung , tillsätt socker och strö över kryddor. Rör om ordentligt.
Tillsätt ägg, torkad frukt och mald mandel.
Lös upp bikarbonat i öl och häll i degen. Blanda ner mjöl sist.
Fördela degen i en smord och bröad form.
Grädda nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 min.
Prova brödet med en sticka. Om det inte kladdar är brödet färdigt att ta ut och låt svalna i formen innan det stjälps upp på galler.
Låt brödet kallna under en duk.
Servera med smör eller en stark ost.