ALLT OM HONUNG
Rågbröd med honung | ALLT OM HONUNG

Råglimpa med honung

Smakrik limpa av råg som får jäsa med honung. Ett rejält matbröd som du står dig på och som håller din mage i trim.

Ingredienser

  • 6 dl grovmalet rågmjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 5 dl kokande vatten
  • 2 dl kallt vatten, kan ersättas med filmjölk
  • 1 dl honung
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2-3 dl vetemjöl till utbakning och bearbetning av degen

Gör så här

  1. Skålla rågmjölet med kokande vatten, täck över med en bakduk och låt kallna.
  2. Tillsätt 2 dl vatten, honung, jäst och salt. blanda allt väl och blanda i grahamsmjölet.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 2-4 timmar.
  4. Stjälp upp degen och knåda den med vetemjölet tills den blir mjuk och smidig.
  5. Forma en limpa och lägg i smord form strödd med lite grahamsmjöl.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek, baka i 225°C ugnsvärme i 15 min, sänk därefter till 175°C i 30 min.
  7. Stjälp upp brödet, linda in det i bakduken och låt kallna. 
  8. Brödet smakar bäst om det får mogna tills dagen efter bakning.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.