Smakrik limpa av råg som får jäsa med honung. Ett rejält matbröd som du står dig på och som håller din mage i trim.
Ingredienser
- 6 dl grovmalet rågmjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 5 dl kokande vatten
- 2 dl kallt vatten, kan ersättas med filmjölk
- 1 dl honung
- 50 g jäst
- 1 msk salt
- 2-3 dl vetemjöl till utbakning och bearbetning av degen
Gör så här
- Skålla rågmjölet med kokande vatten, täck över med en bakduk och låt kallna.
- Tillsätt 2 dl vatten, honung, jäst och salt. blanda allt väl och blanda i grahamsmjölet.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 2-4 timmar.
- Stjälp upp degen och knåda den med vetemjölet tills den blir mjuk och smidig.
- Forma en limpa och lägg i smord form strödd med lite grahamsmjöl.
- Låt jäsa till dubbel storlek, baka i 225°C ugnsvärme i 15 min, sänk därefter till 175°C i 30 min.
- Stjälp upp brödet, linda in det i bakduken och låt kallna.
- Brödet smakar bäst om det får mogna tills dagen efter bakning.