Förädla sommarens skörd av röda vinbär med att göra egen vinbärsgelé sötad med honung. Servera som tillbehör till kött- och vilt.
Ingredienser
Ca 1 liter röda vinbär, knappt mogna för bättre pektinhalt
1 dl vatten
500 g honung
Tillagning
- Rensa och skölj vinbären.
- Koka vatten och vinbär ca 15 minuter, och mosa sönder bären.
- Låt massan rinna genom silduk minst 30 minuter.
- Tillsätt honung till saften och låt koka 10-15 minuter.
- Gör geléprov/marmeladprov genom att skeda ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter gelén ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är gelén klar.
- Blir det skum kan du ta bort det men det är inget måste.
- Häll gelén i glasburk och sätt på lock. Förvara i kylskåp eller frys in när den svalnat.