Saffranskrans med honung ger både en god jul och ett gott nytt år. I det här receptet är det viktigt att fyllningen är mandelmassa med honung, annars blir det inte riktigt rätt honungsmässigt sett. Servera till honungsglögg eller äppelglögg med honung. Se även övriga recept på saffransbröd med honung.
Ingredienser
- 1 g saffran
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl honung
- 1 ägg
- 14 dl vetemjöl
Fyllning
- 150 g mandelmassa med honung, se recept här.
- 100 g smör.
- 1 dl russin
Garnering
- 1 ägg, vispat
- Mandelflan
- Pärlsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smält smör i kastrull.
- Tillsätt mjölk och värm tills temperaturen är 37°C.
- Häll i en bunke, smula ner jästen och blanda.
- Tillsätt salt, socker, honung, ägg, mjöl och russin.
- Blanda till en deg som släpper från kanterna.
- Låt degen jäsa ca 30 minuter under duk.
- Lägg på mjölat bakbord och knåda degen.
- Dela degen i två delar och kavla ut varje del till ca 20 x 30 cm.
- Vispa mandelmassa och smör till fyllningen och bred ut över de utkavlade degbitarna, strö över russin.
- Rulla ihop till två längder.
- Rulla ut längderna drygt 40 cm och forma två ringar.
- Klipp jack i ringarna på halva djupet och vik snibbarna växelvis höger och vänster.
- Låt jäsa ca 30 minuter under duk.
- Pensla med vispat ägg.
- Strö över pärlsocker och mandelspån om du vill ha det.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills kransarna är gyllenbruna.
- Låt svalna innan servering eller infrysning.