Smakrikt speltbröd bakat med råg, honung och öl.
Ingredienser
- 3 dl grovt rågmjöl
- 3 dl vatten
- 25 g jäst
- 2 msk honungsjäsmedel
- 1 msk salt
- 1 msk honung
- 33 cl lättöl (klassisk Åbro returglasflaska från lanthandeln)
- 14-16 dl siktat speltvete
Gör så här
- Skålla rågmjölet med kokande vatten i en stor bunke.
- Låt svalna.
- Rör ner jäst, honungsjäsmedel, salt, honung och öl.
- Rör ner hälften av speltvetet.
- Låt stå 30-60 minuter.
- När jäsningen kommit igång rör ner resten av speltvetet.
- Knåda ordentligt eller rör med degkrokar.
- Låt jäsa ca 2 timmar i bunken under duk.
- Slå upp degen på en plåt och vrid den lätt på längden.
- Baka i ugn 220°C ca 10-15 min.
- Sänk värmen till 200°C och ytterligare ca 30 minuter.
- Låt svalna på galler.