En kladdig godsak av honung och mandel och/eller nötter. I Italien kallas det Torrone och i Frankrike säger man Nougat, motsvarande traditionella sötsaker förekommer i många kulturer och varianter.
Ingredienser
- 225 g honung
- 175 g socker
- 1/2 dl vatten
- 1 st äggvita
- 1/2 krm salt
- Ca 3 dl mandel (och/eller t.ex. valnötter, hasselnötter etc.)
- Ca 1-2 dl majsmjöl (alternativt potatismjöl, men det kan ge lite matigare smak)
- Ca 90 g mörk choklad
Tillagning
- Koka honung, socker och vatten i en kastrull och rör då och då.
- När temperaturen når 140°C ställer du kastrullen åt sidan.
- Vispa äggvita och salt till hårt skum med visp eller i matberedare.
- Tillsätt den varma honungslagen till äggvitan i en tunn stråle. Vispa på låg hastighet tills smeten svalnar lite, men utan att bli kall. Vänd ner nötterna i smeten med slev.
- Mjöla bakbord och händer med majsmjöl alternativt potatismjöl.
- Knåda smeten till en eller två limpor och lägg på bakplåtspapper i avlång bakform.
- Pudra med majsmjöl eller potatismjöl för att ytan inte ska klibba.
- Låt svalna ca 2 timmar i rumstemperatur.
- Smält choklad i vattenbad, pensla över och låt stelna.
- Förvara mörkt och svalt i kylskåp eller källare, i burk med lock. Lägg gärna bakplåtspapper i underkant så att det inte klibbar fast i botten.
- Skär i bitar vid servering.