Rulla ljus av bivax

Rulla bivaxljus

Rulla egna bivaxljus

Att rulla bivaxljus av vaxkakor (vaxmellanväggar/mellanväggar) är enkelt och ljusen blir vackert gula och väldoftande. Välj ljusmodell enligt bilden ovan. Försäljare av bivax har olika format på vaxkakorna så välj ett format som passar det typ av ljus du vill göra. Vaxformatet lågnormal som visas i de fem illustrationerna till vänster här ovan kan rekommenderas. Det fyrkantiga formatet till höger kallas Svea. Bivax/vaxmellanväggar och vekegarn säljs hos biredskapsförsäljare och en del lokala biodlare.

Ljusets veke anpassas till ljusets tjocklek. Ju tjockare/bredare ljus desto bredare tjockare/bredare vekegarn. För tjock veke i förhållande till ljuset ger en stor låga som sotar, ljuset kollapsar och börjar rinna. För smal veke i förhållande till ljuset ger en liten låga som drunknar i bivaxet. Vek-regeln fungerar för raka ljus, oregelbundna former brinner oförutsägbart. Prova dig fram och släng inte rester av bivaxljus som brunnit ut. Smält och sila bivaxeresterna genom en bit tyg och gjut nya bivaxljus.

Här är exempel på hur du kan rulla 2 st spiralljus med vaxformatet lågnormal

Rulla bivaxljus steg 1

1. Mät ca 5 cm från hörnen och skär vaxvaxkakan med skalpell eller kniv och linjal.

Rulla bivaxljus steg 2

3. Tryck fast veken längs kanten på den ena av vaxkakan med nageln. I det här exemplet klipper vi inte av veken ännu utan låter den löpa upptill på ljuset.

Rulla bivaxljus steg 3

4. Vik vaxet över veken.

Rulla bivaxljus steg 1

5. Rulla vaxet.

Rulla bivaxljus steg 5

6. Lämna ca 5 cm veke upptill och rulla ett lika dant ljus vänt mot det första så att de sitter ihop. Fäst ett rött julband med rosett. Rullade bivaxljus blir perfekt som julgåva tillsammans med en burk svensk honung.

Video som visar hur man rullar egna bivaxljus.

Apiscandia 2022 Digital
Svensk honung - Köpa Honung - Närproducerad Honung
Biodling
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung
Tryck egna etiketter

Recept och tips med biprodukter

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer