ALLT OM HONUNG
Rulla egna ljus av bivax

Rulla ljus av bivax

Att rulla bivaxljus av vaxmellanväggar är enkelt och ljusen blir vackert gula och väldoftande. Här följer en liten guide med sånt du bör veta om, samt redskap och material du behöver för att tillverka dina rullade bivaxljus hemma. Det låter väl mysigt va? Ja för det är det, bivaxljus är mycket mysigt.

Film som visar hur du rullar egna bivaxljus. Filmen visar flera exempel på ljus du kan tillverka, som t.ex. spiralljus, långa ljus, korta ljus, smala ljus, breda ljus och små tårtljus.

Storlekar på vaxmellanväggar och varianter av rullade bivaxljus

Rulla egna bivaxljus
Välj önskad ljusmodell enligt illustrationen ovan. Från vänster; 1 st tjockt spiralljus, 2 st spiraljus, 2 st tjocka och korta ljus, 2 st halvlånga ljus, 1 st långt ljus, 3 st små spiralljus.

Försäljare av bivax har olika storlekar (rammått) på vaxmellanväggar, så välj ett format som passar det eller dom typer av ljus du vill göra. Vaxformatet Lågnormal som visas i de fem illustrationerna till vänster här ovan rekommenderas. Det fyrkantiga formatet till höger kallas Svea. Oavsett vilket vaxformat du har tillgång till kan du skapa fina bivaxljus. Se instruktioner längre ner på sidan.

Använd bara 100% äkta bivax

Äkta bivax i form av vaxmellanväggar säljs främst hos lokala biodlare och biredskapsförsäljare. Undvik importerat, syntetiskt, blekt eller färgat bivax som kan vara utblandat med t.ex. paraffin eller andra främmande ämnen. Det är mycket vanligt med bedrägerier där produkter säljs som bivax men som egentligen är något helt annat. Håll dig till pålitliga återförsäljare så lokalt som möjligt för att inte bli lurad.

Ljusveke

Ljusvekar i naturmaterial säljs hos vissa biredskapsförsäljare och i hobbybutiker. Ljusets veke anpassas till ljusets tjocklek. Ju tjockare ljus desto tjockare veke är en regel du kan utgå ifrån. Men prova dig alltid fram innan du tillverkar för många ljus i samma storlek på ljusveke.

Ta tillvara på spill av bivax

Spara rester av bivaxljus som har runnit, stumpar som brunnit ut, samt vaxbitar eller ljus som misslyckats vid tillverkningen. Smält bivaxet i smältkanna eller vattenbad och sila bort eventuella vekar genom en bit tunt tyg. Använd sedan det återvunna vaxet till att gjuta nya bivaxljus.

Här är exempel på hur du kan rulla 2 st spiralljus med vaxformatet lågnormal

Rulla bivaxljus steg 1

1. Mät ca 5 cm från hörnen och skär vaxvaxkakan med skalpell eller kniv och linjal.

Rulla bivaxljus steg 2

3. Tryck fast veken längs kanten på den ena av vaxkakan med nageln. I det här exemplet klipper vi inte av veken ännu utan låter den löpa upptill på ljuset.

Rulla bivaxljus steg 3

4. Vik vaxet över veken.

Rulla bivaxljus steg 1

5. Rulla vaxet.

Rulla bivaxljus steg 5

6. Lämna ca 5 cm veke upptill och rulla ett lika dant ljus vänt mot det första så att de sitter ihop. Fäst ett rött julband med rosett. Rullade bivaxljus blir perfekt som julgåva tillsammans med en burk svensk honung.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: