Rulla ljus av bivax

Rulla bivaxljus

Rulla egna bivaxljus

Att rulla bivaxljus av vaxkakor (brukar i kallas vaxmellanväggar eller mellanväggar) är enkelt och ljusen blir vackert gula och väldoftande. Välj önskad ljusmodell enligt bilden ovan. Försäljare av bivax har olika format (rammått) på vaxkakorna så välj ett format som passar det typ av ljus du vill göra. Vaxformatet Lågnormal som visas i de fem illustrationerna till vänster här ovan kan rekommenderas. Det fyrkantiga formatet till höger kallas Svea. Oavsett vilket vaxformat du har tillgång till kan du skapa fina vaxljus. Undvik importerat, blekt eller färgat bivax som kan vara utblandat med t.ex. paraffin eller andra främmande ämnen. Äkta bivax i form av vaxmellanväggar säljs främst hos lokala biodlare och biredskapsförsäljare. Ljusvekegarn säljs hos vissa biredskapsförsäljare och i hobbybutiker.

Ljusets veke anpassas till ljusets tjocklek. Ju tjockare/bredare ljus desto bredare tjockare/bredare vekegarn. För tjock veke i förhållande till ljuset ger en stor låga som sotar, ljuset kollapsar och börjar rinna. För smal veke i förhållande till ljuset ger en liten låga som drunknar i bivaxet. Vek-regeln fungerar för raka ljus, oregelbundna former brinner oförutsägbart. Prova dig fram till en veke som fungerar. Vekegarn brukar säljas med numrering för de olika grovlekarna. Olika leverantörer av vekegarn har olika numrering så vi kan inte rekommendera en exakt storlek för en sorts ljus. Rådgör med leverantören prova dig fram en veke som fungerar är rådet vi kan ge.

Spara rester av bivaxljus som har runnit och brunnit ut. Smält och sila bivaxeresterna genom en bit tyg och använd till att gjuta nya bivaxljus.

Här är exempel på hur du kan rulla 2 st spiralljus med vaxformatet lågnormal

Rulla bivaxljus steg 1

1. Mät ca 5 cm från hörnen och skär vaxvaxkakan med skalpell eller kniv och linjal.

Rulla bivaxljus steg 2

3. Tryck fast veken längs kanten på den ena av vaxkakan med nageln. I det här exemplet klipper vi inte av veken ännu utan låter den löpa upptill på ljuset.

Rulla bivaxljus steg 3

4. Vik vaxet över veken.

Rulla bivaxljus steg 1

5. Rulla vaxet.

Rulla bivaxljus steg 5

6. Lämna ca 5 cm veke upptill och rulla ett lika dant ljus vänt mot det första så att de sitter ihop. Fäst ett rött julband med rosett. Rullade bivaxljus blir perfekt som julgåva tillsammans med en burk svensk honung.

Video som visar hur man rullar egna bivaxljus. Filmen visar flera exempel på ljus du kan tillverka som spiralljus, långa ljus, korta ljus, smala ljus, breda ljus och små tårtljus.

Honung Bivax Bipollen Bok
Svensk honung - Köpa Honung - Närproducerad Honung
Biodling
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung
Tryck egna etiketter

Recept och tips med biprodukter

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: