ALLT OM HONUNG
Vallmokaka med honung - ALLT OM HONUNG

Vallmokaka med honung

Klassisk vallmokaka med honung både i fyllning och deg.

Fyllning

100 g vallmofrön
1 dl mjölk
1 dl honung

Deg

80 g smör
0,5 dl honung
1 ägg
25 g jäst (cirka ett halvt paket)
1,5 dl mjölk
400 g vetemjöl

Gör så här

  1. Mal vallmofrön till fyllningen. Koka upp mjölk och rör ner den i vallmon. Rör sist ner honungen.
  2. Rör smör, honung, ägg, jäst och mjölk i en matberedare. Banda i mjöl till en deg.
  3. Kavla ut degen till cirka 20 x 35 cm. Stryk ut vallmofyllningen i mitten på längden. Vik degsidorna över fyllningen.
  4. Låt kakan jäsa i rumsvärme cirka 1-1,5 timme.
  5. Baka i ugn, 170-180°C, cirka 30-40 min tills kakan är gyllenbrun.
  6. Pensla kakan med lite smält smör, låt svalna, skär upp och servera.

Biväxter - Vallmo
Visste du att vallmo som biväxt inte producerar nektar men levererar stora mängder högvärdigt pollen som honungsbin gillar?

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.