Klassisk vallmokaka med honung både i fyllning och deg.
Fyllning
100 g vallmofrön
1 dl mjölk
1 dl honung
Deg
80 g smör
0,5 dl honung
1 ägg
25 g jäst (cirka ett halvt paket)
1,5 dl mjölk
400 g vetemjöl
Gör så här
- Mal vallmofrön till fyllningen. Koka upp mjölk och rör ner den i vallmon. Rör sist ner honungen.
- Rör smör, honung, ägg, jäst och mjölk i en matberedare. Banda i mjöl till en deg.
- Kavla ut degen till cirka 20 x 35 cm. Stryk ut vallmofyllningen i mitten på längden. Vik degsidorna över fyllningen.
- Låt kakan jäsa i rumsvärme cirka 1-1,5 timme.
- Baka i ugn, 170-180°C, cirka 30-40 min tills kakan är gyllenbrun.
- Pensla kakan med lite smält smör, låt svalna, skär upp och servera.
Visste du att vallmo som biväxt inte producerar nektar men levererar stora mängder högvärdigt pollen som honungsbin gillar?