ALLT OM HONUNG
Kakhonung - Honung i vaxkaka

Är det farligt att äta bivax?

Kan man äta bivax eller är det farligt? Ja du kan äta bivax och det är inte farligt. Bivax är ett naturligt, animaliskt vax som utvinns ur bivaxkakor. Vi människor kan inte smälta vaxet så det åker ut med avföringen. Förutsatt att du inte är överkänslig och att det är 100% bivax och inget falskt bivax som spätts ut med något annat förstås.

Ytbehandling på livsmedel

Bivax används t.ex. som ytbehandlingsmedel, med livsmedelssnummer E 901, på t.ex. citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron, meloner, konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i fast form. Så det finns alltså en chans att du redan äter små mängder bivax utan att du är medveten om det.

Osilad och grovsilad honung

I osilad eller grovsilad honung kan det finnas mindre vaxrester kvar som följer med vid förtäring. Den som äter honungen märker det troligtvis inte något mer än lite vaxbitar på tungan.

Kakhonung

I kakhonung, alltså honung som säljs med honungen kvar i vaxkakan, så finns honungen kvar i vaxkakan som tuggas vid förtäring. Normalt sett sväljer man inte vaxet vid förtäring av kakhonung, utan honungen sväljs och vaxet spottas ut som en klump, ungefär som om du äter t.ex. oliver eller vindruvor och kärnorna inte sväljs.

Bivaxcerat

Använder du cerat med bivax som ingrediens kan man tänka sig att minimalt med bivax letar sig ner i svaljet men det har knappast någon betydelse för ditt välmående.

Biverkningar av bivax

Skulle du få för dig att äta stora mängder med bivax kan man kanske tänka sig biverkningar i form av magknip eller körig mage. Men det finns ju ingen vits med att äta en massa bivax. Spotta ut det och gjut ett bivaxljus eller gör bivaxsalva istället för att svälja det.

Läs mer om bivax
error: