ALLT OM HONUNG
Bivax - Bivaxljus - Gjuta ljus av bivax

Gjuta ljus av bivax

Prova att gjuta egna bivaxljus, i fasta formar som t.ex. värmetåligt glas eller mjuka formar av silikon för annorlunda utseende. Här är några tips för dig som vill gjuta egna ljus av bivax.

Film som ger exempel på hur du kan gjuta egna bivaxljus.

Gjut ljus av bivax
Exempel på silikonform för att gjuta egna bivaxljus.

Ljusformar för bivax

  • Mjuka ljusformar av silikon är utmärkta till att gjuta bivaxljus i. Oregelbundna formar påverkar hur bra ljuset brinner. Ljusformar för ljustillverkning säljs hos vissa biredskapsförsäljare eller hobbybutiker. Läs mer om gjutning i silikonform.
  • Fasta formar i tjockt glas som t.ex. värmeljushållare eller glaskonserver går också bra att gjuta bivaxljus i. Läs mer om gjutning av ljus i glas.
  • Vill du ha värmeljus kan du använda nya eller utbrunna värmeljusformar.

Använd bara 100% äkta bivax

Äkta bivax i form av vaxmellanväggar säljs främst hos lokala biodlare och biredskapsförsäljare. Undvik importerat, syntetiskt, blekt eller färgat bivax som kan vara utblandat med t.ex. paraffin eller andra främmande ämnen. Det är mycket vanligt med bedrägerier där produkter säljs som bivax men som egentligen är något helt annat. Håll dig till pålitliga återförsäljare så lokalt som möjligt för att inte bli lurad.

Ljusveke

Ljusvekar i naturmaterial säljs hos vissa biredskapsförsäljare och i hobbybutiker. Ljusets veke anpassas till ljusets tjocklek. Ju tjockare ljus desto tjockare veke är en regel du kan utgå ifrån. Men prova dig alltid fram innan du tillverkar för många ljus i samma storlek på ljusveke.

Ta tillvara på spill av bivax

Spara rester av bivaxljus som har runnit, stumpar som brunnit ut, samt vaxbitar eller ljus som misslyckats vid tillverkningen. Smält bivaxet i smältkanna eller vattenbad och sila bort eventuella vekar genom en bit tunt tyg. Använd sedan det återvunna vaxet till att gjuta nya bivaxljus.

Så här gjuter du ljus av bivax

Smälta Bivax i Vattenbad

Smält bivaxet i en konservburk i ett vattenbad, i glasburk i mikrovågsugn, eller med en dubbelmantlad smältkanna.

Ljustillverkning utrustning

Gummisnoddar som håller silikonformar täta.

Bivax - Gjuta bivaxljus i Silikonform

Ljusveken träs genom formen, gummisnoddarna spänns runt om och veken fästs med vekhållare. Det smälta bivaxet hälls sedan i silikonformen.

Använd folie eller bakplåtspapper under som fångar upp spill. Lägg folien/bakplåtspappret i kylen en stund så kan vaxspillet lätt skrapas av och återvändas.

När bivaxet har stelnat tas vekhållare, gummisnoddar och silikonformar bort. Veken klipps av helt nedtill och i lämplig längd upptill på ljuset.

Vekhållare - Värmeljusform

Gamla värmeljusformar, eller värmeljuskoppar som det kallas, och vekhållare kan återanvändas om inte nya används. Ljusveken träs igenom vekhållaren, en knut görs på undersidan och resten av veken klipps av.

Vekhållare
Som vekhållare kan stora nålar, glasspinnar eller kartongbitar användas. Det säljs även vekhållare hos biredskapsförsäljarna.

Bivax - Gjuta värmeljus i värmeljushållare

Den nedre vekhållaren fäst genom att litet bivax droppas i botten på formen. Sedan fylls formen med bivax. Låt bivaxet stelna, ta sedan bort vekhållaren och klipp veken i lämplig längd.

Bivax - Bivaxljus Veke

Ljusveken kan doppas i smält bivax före eller efter gjutning så blir den lättare att tända.

Bivax - Bivaxljus - Gjuta ljus av bivax

Hemgjorda ljus av svenskt bivax – de finaste ljus som finns.vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

error: