Gjut ljus av bivax

Gjut ljus av bivax

Prova att gjuta egna ljus av bivax. Svenskt bivax köper du hos lokala biodlare. Ljusformar av silikon och vekegarn för ljustillverkning säljs hos biredskapsförsäljare. Små tjockare glas, till exempel värmeljushållare eller utbrunna värmeljusformar går också bra att gjuta bivaxljus i. Ljusets veke anpassas till ljusets tjocklek. Ju tjockare/bredare ljus desto bredare tjockare/bredare vekegarn. För tjock veke i förhållande till ljuset ger en stor låga som sotar, ljuset kollapsar och börjar rinna. För smal veke i förhållande till ljuset ger en liten låga som drunknar i bivaxet. Vek-regeln fungerar för raka ljus, oregelbundna former brinner oförutsägbart. Prova dig fram och släng inte rester av bivaxljus som brunnit ut. Smält och sila bivaxeresterna genom en bit tyg och gjut nya bivaxljus.

Smälta Bivax i Vattenbad

Smält bivaxet i en konservburk i ett vattenbad, i mikrovågsugn eller med en dubbelmantlad smältkanna.

Ljustillverkning utrustning

Vekegarn, silikonformar och gummisnoddar som håller silikonformen tät.

Bivax - Gjuta bivaxljus i Silikonform

Ljusveken träs genom formen, gummisnoddarna spänns runt om och veken fästs med vekhållare. Det smälta bivaxet hälls sedan i silikonformen. Använd folie eller bakplåtspapper under som fångar upp spill. Lägg folien/bakplåtspappret i kylen en stund så kan vaxspillet lätt skrapas av och återvändas. När bivaxet har stelnat tas vekhållare, gummisnoddar och silikonformar bort. Veken klipps av helt nedtill och i lämplig längd upptill på ljuset.

Vekhållare - Värmeljusform

Gamla värmeljusformar, eller värmeljuskoppar som det kallas, och vekhållare kan återanvändas om inte nya används. Ljusveken träs igenom vekhållaren, enknut görs på undersidan och resten av veken klipps av. Här gjuter vi direkt i värmeljushållare av glas. Värmeljushållarna blir svåra att rengöra så används bara till värmeljus av bivax om och om igen.

Vekhållare

Som vekhållare kan stora nålar, glasspinnar eller kartongbitar användas. Det säljs även vekhållare hos biredskapsförsäljarna.

Bivax - Gjuta värmeljus i värmeljushållare

Den nedre vekhållaren fäst genom att litet bivax droppas i botten på formen. Sedan fylls formen med bivax. Veken doppas innan bivaxet stelnar, då blir den lättare att tända. Fäst sedan veken i den övre vekhållaren. Låt bivaxet stelna, ta sedan bort vekhållaren och klipp veken i lämplig längd.

Bivax - Bivaxljus Veke

På ljus som gjuts i silikonform kan veken doppas i smält bivax så blir den lättare att tända.

Bivax - Bivaxljus - Gjuta ljus av bivax

Hemgjorda ljus av svenskt bivax – de finaste ljus som finns.

Honung Bivax Bipollen Bok
Svensk honung - Köpa Honung - Närproducerad Honung
Biodling
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung
Tryck egna etiketter

Recept och tips med biprodukter

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: