ALLT OM HONUNG
Högsommarhonung - Sommarhonung - Sorthonung - Honung

Vilken honung är bäst?

Biodlare får ibland frågan om vilken honung som är bäst, eller vilken honung som är nyttigast. Här förklarar vi vad som gäller och varför frågan om bäst honung egentligen inte behöver ställas.

Vilken är den bästa honungen?

Det är inte rätt att påstå att en viss honung är bättre än någon annan. Den bästa honungen är den som biodlare i närområdet producerar, eller honung som du själv skördar från egen biodling.

Den lokala honungen är bra för pollineringen, miljön och sysselsättningen i bygden. Lokalt producerad honung kräver inga eller korta transportsträckor. Lokalt producerad honung är den bästa honungen du kan konsumera, för dig och din omgivning.

Socialt och miljömässigt sett är alltså den närproducerade honungen alltid den bästa. Men ett specifikt varumärke eller en specifik geografisk honung ska inte utnämnas till bäst på något sätt.

Vilken honung är nyttigast?

Näringsinnehållet i honung varierar under året, från år till år, från region till region. Monofloral honung kan ha liknande ursprung och egenskaper medan ursprunget till multifloral honung kan variera kraftigt.

Ett laboratorium kan påvisa att vissa honungssorter har många nyttoämnen och goda medicinska egenskaper. Men det betyder inte att honungen är bättre än en honung med färre nyttoämnen och lägre verkan.

För den som tänker äta en sked honung ur medicinsk synpunkt är lokalt skördad ljunghonung enligt traditionen det bästa valet i Norden. Men därmed inte sagt att övriga honungssorter inte kan vara lika bra. Olika honungssorter har olika nyttigheter från olika växter.

Bara för att du konstant äter en viss sorts honung kan du heller inte räkna med att vara sjukdomsfri eller att få hälsofördelar. Det är fler faktorer än honung som spelar in för din hälsa, men visst kan den bidra.

Vilken honung är bäst i test?

När du gör en sökning på nätet visar sig diverse vilseledande och industriellt vinklade artiklar och annonser om honung som är ”bäst i test”. Dessa tester är inte tillräckliga och säger inte så mycket mer än att i bästa fall avslöja vilken honung som är misstänkt falsk eller processad. Dom få vettiga tester som görs utförs inte i en omfattning och frekvens som är tillfredställande för honungskonsumenter.

Vid det här laget bör alla vara medvetna om att den bästa ”äkta honungen” handlar du från lokala biodlare och pålitliga leverantörer. Du hittar den inte via identitetslös importhonung som dominerar i de flesta matvarubutiker, annonsplatser i sökmotorer och inte minst i appar för ”social” media.

Använder du maskininlärda ”smarta” chatttjänster för att hitta den bästa honungen är det lika hög risk att vilseledas till en miljövidrig och högprocessad honungsprodukt. Utvecklingen för ”AI” går såklart framåt men våra tester visar att dessa tjänster kopierar innehåll från denna högkvalitativa webbplats utan att ange källa, för att sedan avsluta sitt svar med hänvisning till felaktiga webbplatser eller undermåliga leverantörer.

Vilken honung är godast?

Vilken honung som är godast är en personlig fråga som hänger på dina egna preferenser. Förhoppningsvis har du provat flera sorters honung och har flera favoriter. Du avgör själv vilken honung som smakar bäst för dig.

Vad gäller smak kan en del sorters honung lämpa sig bättre ändra sorter i olika recept vid matlagning. Men det kan också vara helt personligt vilken smak du tycker passar bäst för receptet.

Hitta din lokala leverantör av honung.

error: