Kraftiga belgiska våfflor att servera med honung till dessert, fika eller brunch. För att få till den kraftiga formen behövs ett belgiskt våffeljärn, men har du inte det så kan du prova med vanligt våffeljärn.
Ingredienser
- 125 g Smör
- 3 dl mjölk
- 1/2 dl vatten
- 1/2 paket jäst
- 2 st äggulor
- 2 st äggvitor
- 1 nypa salt
- 1/2 dl honung
- 1 krm vaniljpulver
- 7 dl vetemjöl
- Smör till pensling
Exempel på topping
- Honung, bär och vispad grädde
- Kallt smör i kuber och honung
- Honungsglass och chokladsås med honung
- Kolasås med honung och hackade nötter
- Nötkräm med honung
Gör så här
- Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm ej över 37°C.
- Smula jäst i en bunke och häll över smörblandningen.
- Tillsätt äggula, salt, honung, vaniljpulver och mjöl. Blanda till en jämn smet.
- Vispa äggvitor till skum, rör ner i smeten och låt vila ca 15-30 min.
- Hetta upp ett belgiskt våffeljärn (alternativt vanligt våffeljärn).
- Pensla våffeljärnet med smör och grädda våfflorna i omgångar.