Bidricka är ett annat ord för mjöd eller honungsvin, alltså alkoholhaltiga drycker som bryggs med honung. Uttrycket Bidricka var vanligare för i tiden, idag används det främst av biodlare som möter det i litteraturen. Men förr sade man t.ex. så här om prästen eller munken, som ofta var biodlare; ”Han gjorde ett guderligt gott bidricka, och de som drack det blev så glade”.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Syntetiskt bivax
Syntetiskt bivax kallas ibland syntetiskt vax där man försökt matcha egenskaperna i ”äkta” bivax. Men ”syntetiskt bivax” är dock lika falskt som att kalla en produkt ”syntetisk...
Bivax för tröga dörrar och fönster
Knarrade, gnisslande och tröga dörrar, fönster, byrålådor eller blixtlås smörjs och tystas med hjälp av bivax. Bivax skapar ett bättre glid mellan ytor där det är trångt. Gör så här Gnugga en bit bivax mot ytor som...
Grön ärtsås med honung och mynta
Enkel och snabblagad sås på gröna ärtor och honung som passar t.ex. till grillat. 2-4 portioner Ingredienser 3 dl gröna ärtor 1 dl grädfil 1 msk honung, eller efter smak 1 tsk pressad citron Mynta, efter smak, färsk...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.