ALLT OM HONUNG
Saffranspaj med honung

Saffranspaj med äpplen och honung

Juligt god paj med äpple, saffran, honung, russin och mandlar.

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 0,5 g saffran
  • 4 msk honung
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl kvarg eller färskost

Garnering

  • 1/2 dl russin
  • 50 g hackad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda smör och mjöl. Tillsätt vatten och bearbeta till en deg. Låt degen stå kylen en halvtimme.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i tunna klyftor.
  4. Blanda saffranet med honungen och tillsätt alla övriga ingredienser till fyllningen utom äppelklyftorna.
  5. Tumma ut degen i en ugnssäker pajform och förgrädda pajskalet i ca 15 min.
  6. Lägg ner äppelklyftorna och häll blandningen till fyllningen över.
  7. Sänk ner ugnsvärmen till 175°C och grädda mitten av ugnen i ca 30 min.
  8. Strö över garneringen och låt stå 5 min till i ugnen.
  9. Låt svalna lite innan servering.
error: