Julig paj med äpple, saffran, honung, russin och mandlar.
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
4 äpplen
0,5 g saffran
4 msk honung
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl kvarg eller färskost
Garnering
1/2 dl russin
50 g hackad mandel
Tillagning
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda smör och mjöl. Tillsätt vatten och bearbeta till en deg. Låt degen stå kylen en halvtimme.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i tunna klyftor.
- Blanda saffranet med honungen och tillsätt alla övriga ingredienser till fyllningen utom äppelklyftorna.
- Tumma ut degen i en ugnssäker pajform och förgrädda pajskalet i ca 15 min.
- Lägg ner äppelklyftorna och häll blandningen till fyllningen över.
- Sänk ner ugnsvärmen till 175°C och grädda mitten av ugnen i ca 30 min.
- Strö över garneringen och låt stå 5 min till i ugnen.
- Låt svalna lite innan servering.