ALLT OM HONUNG
Ljusveke Ljusvekar Ljusvekegarn | ALLT OM HONUNG

Ljusvekar för bivaxljus

För att dina bivaxljus ska brinna så bra som möjligt ska ljusveken anpassas till ljusets tjocklek eller bredd. Det har med ljusvekar ingen exakt vetenskap på grund av mångfalden av bivaxljus, men här är några nyttiga tips om du ska rulla, gjuta eller stöpa egna ljus av bivax.

Följ vek-regeln och prova dig fram

Ju bredare bivaxljus desto bredare ljusveke är en grundregel att utgå ifrån. Vek-regeln fungerar för raka ljus, oregelbundna former brinner mer oförutsägbart. Det är säkrast att prova dig fram till en veke som fungerar innan du tillverkar en mängd ljus med samma storlek på vekar.

För tjock veke i förhållande till ljusets bredd kan ge

  • En stor låga som sotar.
  • Ett ljus som rinner överdrivet.
  • Ett ljus kollapsar för att det brinner för fort.

För smal veke i förhållande till ljusets bredd kan ge

  • En liten låga.
  • En låga som skapar en hålighet i ljuset.
  • En veke som drunknar och slocknar i smält bivax. 

Storlekar på ljusvekar

Ljusvekar säljs i olika storlekar. Förpackningarna märks med siffror i en nummerskala för de olika storlekarna. Olika leverantörer av ljusvekar kan ha olika numrering så vi kan inte rekommendera en exakt storlek för en sorts ljus. Det kan också finnas platta och runda ljusvekar att experimentera med.

Att börja med en medeltjock veke i mitten av sifferskalorna, till ett medeltjockt ljus, är en bra utgångspunkt. Rådgör med leverantören om det är möjligt, och som sagt, prova dig alltid fram till en veke som fungerar innan du tillverkar många ljus.

Om du misslyckas med bivaxljus

Det gör ingenting om ditt bivaxljus brinner dåligt eller slocknar. Ha en knippe olika storlekar av ljusvekar hemma. Brinner ljuset dåligt går du upp eller ner i storleken på veken.

Smält ner misslyckade ljus, ljusstumpar och spill i smältkanna eller vattenbad. Sila genom en bit tyg vid behov om det är mycket orenheter. Sedan är det bara att gjuta nya bivaxljus.

Vackert rinnande bivaxljus

Många uppskattar när smält bivax rinner och ringlar och stelnar sig vackert längs ljuset och ljusstaken, åtminstone i lagom mängd. Se till att dina bivaxljus står stabilt i en stake med ett stadigt fat under som samlar upp rinnande bivax.

Låt bara inte för mycket bivax samlas i ljusstaken och underlag så att brandrisk uppstår. Ofta går det bra att bra att bryta loss runnet bivax eller stumpar när bivaxet har stelnat. Annars kan du smälta vaxet ur ljustaken.

Vekhållare

För värmeljus och andra gjutna ljus där bivaxet får stelna i en fast form finns färdiga vaxade ljusvekar med vekhållare så väl som lösa vekhållare i handeln.

Du kan också fästa ljusveken med lite smält vax i botten på formen, låta det stelna och sedan fylla upp hela formen med mer smält bivax. Vekhållare från utbrunna värmeljus kan också återvinnas men det är lite pill att få till bra.

Upptill på formen används diverse vekhållare för att hålla ljusveken centrerad, som t.ex. tandpetare, kraftig synål, glasspinne eller en bit kartong med en skåra i.

På mjuka silikonformar fästs ljusveken i en skåra på ena sidan, och sedan medföljer ofta en vekhållare för användning på andra sidan av formen.

För rullade bivaxljus och stöpta bivaxljus behövs ingen vekeshållare.

Vaxa ljusveke med bivax

Om du vill kan du doppa ljusveken i smält bivax. Vaxning av ljusveke kan också göras på den utstickande biten på ett färdigt ljus.

Inför stöpning av bivaxljus doppas hela ljusveken i bivax och sträcks så rak som det går.

En vaxad veke är också lätt att böja över den övre vekhållaren när du gjuter ljus.

I handeln säljs färdiga vaxade ljusvekar men då är det normalt sett inte bivax som veken har vaxats med.

Vart säljs ljusvekar och tillbehör?

Ljusvekar för tillverkning av bivaxljus säljs hos vissa biredskapsförsäljare och i hobbybutiker. Det är viktigt att ljusveken är av naturmaterial. Hos en del butiker finns ekologiskt vekegarn.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: