Recept på klassisk formfranska, långfranska eller formbröd, ett ljust matbröd som får jäsa med honung i degen och bakas i form. Gott som det är eller att frysas in och rostas som rostbröd vid senare tillfälle. Servera med smör eller vegetabilisk olja och pålägg efter smak.
Ingredienser
- 50-100 g ister, alternativt smör
- 1-2 msk honung
- 25 g jäst
- 1 msk salt
- 5 dl vatten
- 10 dl siktat speltvete, alternativt vetemjöl
- 2-3 dl grahamsmjöl
Gör så här
- Smält ister i en kastrull och låt svalna.
- Rör ut ister, jäst, salt och honung i vattnet i en bunke.
- Tillsätt mjölet och blanda väl, tills degen släpper från kanten av bunken.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 2 timmar.
- Stjälp upp degen och i en avlång bakform smord med rapsolja.
- Låt jäsa till dubbel storlek under duk.
- Ställ in brödet på 230°C ugnsvärme och sänk till 180°C, baka ca i 30-40 min.
- Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna.
- Ät direkt eller skär bitar eller skivor och frys in för senare förtäring.