ALLT OM HONUNG
Formfranska / Formbröd | ALLT OM HONUNG

Formfranska med honung

Recept på klassisk formfranska, långfranska eller formbröd, ett ljust matbröd som får jäsa med honung i degen och bakas i form. Gott som det är eller att frysas in och rostas som rostbröd vid senare tillfälle. Servera med smör eller vegetabilisk olja och pålägg efter smak.

Ingredienser

  • 50-100 g ister, alternativt smör
  • 1-2 msk honung
  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 5 dl vatten
  • 10 dl siktat speltvete, alternativt vetemjöl
  • 2-3 dl grahamsmjöl

Gör så här

  1. Smält ister i en kastrull och låt svalna.
  2. Rör ut ister, jäst, salt och honung i vattnet i en bunke.
  3. Tillsätt mjölet och blanda väl, tills degen släpper från kanten av bunken.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 2 timmar.
  5. Stjälp upp degen och i en avlång bakform smord med rapsolja.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek under duk.
  7. Ställ in brödet på 230°C ugnsvärme och sänk till 180°C, baka ca i 30-40 min.
  8. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna.
  9. Ät direkt eller skär bitar eller skivor och frys in för senare förtäring.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: