ALLT OM HONUNG
Formfranska / Formbröd | ALLT OM HONUNG

Formfranska med honung

Recept på klassisk formfranska, långfranska eller formbröd, ett ljust matbröd som får jäsa med honung i degen och bakas i form. Gott som det är eller att frysas in och rostas som rostbröd vid senare tillfälle. Servera med smör eller vegetabilisk olja och pålägg efter smak.

Ingredienser

  • 50-100 g ister, alternativt smör
  • 1-2 msk honung
  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 5 dl vatten
  • 10 dl siktat speltvete, alternativt vetemjöl
  • 2-3 dl grahamsmjöl

Gör så här

  1. Smält ister i en kastrull och låt svalna.
  2. Rör ut ister, jäst, salt och honung i vattnet i en bunke.
  3. Tillsätt mjölet och blanda väl, tills degen släpper från kanten av bunken.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 2 timmar.
  5. Stjälp upp degen och i en avlång bakform smord med rapsolja.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek under duk.
  7. Ställ in brödet på 230°C ugnsvärme och sänk till 180°C, baka ca i 30-40 min.
  8. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna.
  9. Ät direkt eller skär bitar eller skivor och frys in för senare förtäring.
error: