ALLT OM HONUNG
Gjuta bivaxljus i glas | ALLT OM HONUNG

Gjuta bivaxljus i glas

Prova att gjuta egna bivaxljus direkt i en behållare utav glas. Ett enkelt sätt att gjuta ljus när du inte har en ljusform hemma. Det blir fint och du kan återanvända behållaren om och om igen. Här får du några tips.

Material och verktyg för gjutning

  • Så lokalt bivax som möjligt.
  • Smältkanna eller smältkärl typ konservburk i vattenbad.
  • Kraftigt glas eller annan värmetålig behållare att gjuta ljusen i.
  • Ljusvekar.
  • Vekhållare.
  • Papper, aluminumfolie eller skärbräda som underlag.

Glasbehållare att gjuta bivaxljus i

Du bör använda en säker form, typ en värmeljushållare av kraftigt glas, eller annan värmetålig behållare. Transparent glas är dock att föredra för ljusets skull och för att du vill se den fina gula färgen i bivaxet. Värmeljushållare har dessutom ofta tjock botten som inte blir så het mot underlaget det står på.

En del föredrar att gjuta ljus i gamla glaskonserver. Det behöver inte vara något problem men det är på egen risk med tanke på värmen. Du vet inte hur ett tunt glas i en förpackning skapad för livsmedel reagerar på värme och omgivning till skillnad mot en behållare avsedd just för ljus.

Undvik att använda ett för högt glas eller kraftigt avsmalnande form eftersom det blir svårare att fästa veken i botten. En avsmalnande glasburk kan också bli väldigt het upptill.

Så här gjuter du bivaxljus i glas

Bivax - Smälta - Finsila - Gjuta

Börja med att smälta bivaxet i smältkanna eller vattenbad.

Gjuta bivaxljus i glas | ALLT OM HONUNG

Den nedre delen av ljusveken fäst genom att lite bivax droppas på veken i botten. Sedan håller du den vid behov centrerad i botten på formen med en pinne tills vaxet stelnar. Använder du en färdig vaxad ljusveke med vekhållare doppar du den i lite smält vax och trycker mot botten på formen med en pinne tills vaxet stelnar.

Vekhållare

Som vekhållare upptill på bivaxljuset kan tandpetare, stora synålar, glasspinnar eller kartongbitar användas. Det säljs även färdiga vekhållare hos vissa biredskapsförsäljare och hobbybutiker.

Exempel med tandpetare som temporär vekhållare upptill. Använder du en färdig vaxad veke är den styvare och då kan det räcka med stöd från eller en böjning över vekhållaren.

Bivax - Gjuta värmeljus i värmeljushållare

Sedan fyller du formen med bivax i nästan upp till kanten.

Gjuta bivaxljus i glas | ALLT OM HONUNG

Låt bivaxet stelna helt innan du tar bort den övre vekhållaren. Det kan gå fort i en liten form men kanske dröja ca 1-2 timmar innan ljuset är helt fast i mitten om det är tjockt och kraftigt. Klipp till veken om den är för lång.

Gjuta bivaxljus i glas | ALLT OM HONUNG

Klart, nu är det bara att njuta av dina fina gjutna och hemgjorda bivaxljus.

Gjuta bivaxljus i glas | ALLT OM HONUNG

Återanvänd ljusbehållaren

Blir det en rest bivax kvar i behållaren när bivaxljuset har brunnit ut, eller om ljuset brinner dåligt, så kan du smälta ur bivaxet i vattenbad. Ställ glaset i en kastrull med lite vatten på spisen i lagom värme. När vaxet har smält fiskar du upp ljusveken och häller tillbaka vaxet i smältkärlet du använder.

Preparera ljusveken med bivax

Du kan vaxa veken med bivax innan gjutning om du föredrar det. Doppa den i bivax så blir den lättare att tända. Du kan också göra det när du fyllt behållaren med smält vax genom att sänka ner veken i det smälta vaxet, och sedan fästa den i den övre vekhållaren igen och låt stelna. Du kan också doppa den utstickande veken på ett färdigt ljus i smält bivax.

Om ljusveken släpper i botten

När ljuset brinner lågt i formen finns en risk för att veken släpper i botten, drunknar och slocknar i det smälta bivaxet. Men då har det förhoppningsvis brunnit tillräckligt länge för att avnjutas i alla fall. En lösning kan vara att ha ett litet hål botten där ljusveken kan dras genom, men det kanske inte är helt enkelt i ett glas men förekommer i ljutformar. En annan lösning som förekommer är att vekhållaren fästs med lim, men då kan man tänka sig att limmet riskeras att värmas, att limmet har negativ miljöpåverkan och att behållaren blir svårare att återbruka.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: