Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Högsommarhonung
Högsommarhonung eller Sommarhonung är allmänna beteckningar för multifloral sorthonung av nektar från högsommarens dragväxter. Högsommaren ger i regel årets största honungsskörd för biodlare i Sverige. Viktiga...
Gör egna bivaxljus: Tjockt ljus
I den här videon visas hur du rullar ett lite tjockare, medellångt bivaxljus av vaxmellanväggar med rammåttet Lågnormal. Vaxmellanväggar handlar du hos biredskapsbutiker eller lokala biodlare. Ljusvekegarnet som används...
Smördegskakor med honung
Goda smördegskakor med honung som är enkla att tillaga. Här ges ett par exempel på fyllningar men du kan använda vad du vill. Färska eller djupfrysta bär och en sked honung är utmärkt fyllning i denna typ av kakor...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.