Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Honungsfudge
Mjuk och god fudge med honung är ett måste när det lackar mot jul. Video som visar hur du lagar egen fudge med honung. Ingredienser 3 dl socker 2 dl grädde 1 dl mjölk 2 msk honung 2 msk smör 1 tsk vaniljpulver Gör så...
Päronsaft med honung
Recept på hemjord saft av päron som sötas med honung. Ingredienser 1 kg päron 1 liter vatten 3 dl honung 1/2 citron, saften Tillagning Skölj och lyfta päron med skal och kärnor. Lägg i en kastrull, tillsätt vatten och...
Fläderpannkakor med honung
Fläderpannkakor eller fläderplättar med nyslungad honung är en sommarklassiker. Ingredienser Pannkakssmet Fläderblomsklasar, ca 3 st per person Helst nyslungad honung från lokala biodlare, (smält eller värm annars...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.