ALLT OM HONUNG
Bivax - Smälta - Finsila - Gjuta

Smälta bivax

Bivax kan smältas på olika sätt. Här får några tips och så visar vi hur du kan smälta bivax på hobby-nivå, när du gjuter bitar och block, stöper eller gjuter bivaxljus, tillverkar bivaxsalva, bivaxcerat, bivaxpolish, skovax mm.

Håll koll på temperaturen

Tänk på att bivax brinner så använd inte för höga temperaturer. Värm aldrig bivax direkt i ett kärl på spisen utan använd ett separat kärl i ett vattenbad och sänk värmen när vattnet börjar koka. Lämna aldrig bivaxet obevakat på spisen.

Använd dedikerad utrustning

Kärl som utsätts för bivax kan bli mycket svåra att rengöra så använd inte dina vanliga köksredskap. Använd gamla konservburkar, värmetåligt glas om du smälter i vattenbad. Kastruller, grytor, rivjärn, knivar och skedar handlar du på loppis och second hand. Smälter du bivax regelbundet kan det vara värt att investera i en smältkanna eller en större vaxsmältare avsedd för bivax.

Skydda underlag

Använd skärbrädor i trä, stenhäll, bakplåtspapper, metallfolie eller tidingspapper som underlägg. Bivax skadar normalt sett inte underlaget men det kan lämna feta fläckar om materialet är känsligt. Så samla upp spill och när vaxet stelnar kan du bryta eller skrapa bort bivax där det har hamnat bredvid.

Släng inte spill

Häll aldrig rester av bivax i avloppet eftersom det stelnar snabbt och täpper igen dina rör. Du kan i princip återanvända alla rester av bivax så långt det går. Blir det bivax över i smältkärlet kan det få stelna och smältas på nytt vid nästa tillfälle. Även gamla stumpar av ljus kan sparas och smältas om.

Det enda som blir över efter smältning kan vara en mörkare smet av pollen, honung, propolis eller andra restsubstanser  i botten på smältkärlet med tiden. Det torkar du bort under lätt uppvärmning med en bit gammalt naturligt tyg, och använder som braständare eller sorterar som brännbart.

Smälter du bivax regelbundet?

En smältkanna är att varmt rekommendera om du regelbundet smälter bivax som hobby. Smälter du större mängder bivax är det mer rationellt med en större vaxsmältare.

Handla bivax från bra källor

Tänk på att det fuskas med bivax och särskilt internationellt. Använd bara bivax från lokala biodlare och seriösa biredskapsförsäljare. Undvik färgat bivax, kemiskt blekt bivax och bivax utan tydligt ursprung.

Här är några exempel på hur du kan smälta små mängder bivax

Smälta Bivax i Vattenbad

Att smälta bivax i en konservburk i et vattenbad är enkelt. Anpassa mängden vatten till mängden bivax. Ska du stöpa bivaxljus tar du en stor konservburk i en stor gryta.

Smälta Bivax i Laboratorieglas

Värmetåligt glas som t.ex. laboratorieglas går också bra att smälta bivax i. Kan användas i vattenbad eller mikrovågsugn.

Smälta Bivax i Mikrovågsugn

Bivax kan smältas i mikrovågsugn i ett värmetåligt glas. Använd låg temperatur och korta intervaller under övervakning.

En dubbelmantlad smältkanna är det smidigaste sättet att smälta mindre mängder bivax på i självhushållet. Vatten fylls på via en pip på sidan visslar när värmen blir hög. En del smältkannor är tillverkade av aluminium och fungerar då inte på en spis med induktionshäll, då kan smältkannan ställas på en gjutjärnspanna som värmer aluminiumet.

Vaxsmältare och smältkärl för bivax | ALLT OM HONUNG
Mängden bivax du ska smälta och vad du ska skapa avgör storleken på lämplig smältkärl eller vaxsmältare.

Dela bivaxet i småbitar

Dela gärna bivaxet i mindre bitar innan smältning så smälter det snabbare.

Riv bivaxet innan smältning.

Att riva bivaxet inför smältning går också bra. Rivjärnet blir svårdiskat så använd ett rivjärn som du bara river bivax med och inte använder till matlagning.

error: