Bivax kan smältas på olika sätt. Här får några tips och så visar vi hur du kan smälta bivax på hobby-nivå.
Håll koll på temperaturen
Tänk på att bivax brinner så använd inte för höga temperaturer. Värm aldrig bivax direkt i ett kärl på spisen utan använd kärl i ett vattenbad och sänk värmen när vattnet börjar koka. Lämna inte bivaxet obevakat på spisen.
Använd dedikerad utrustning
Kärl som utsätts för bivax kan bli mycket svåra att rengöra så använd inte dina vanliga köksredskap. Använd gamla konservburkar, värmetåligt glas eller smältkanna avsedd för bivax.
Skydda underlag
Använd bakplåtspapper, folie eller tidingspapper som underlägg när du gjuter bitar och block eller bivaxljus, tillverkar bivaxsalva, bivaxcerat, bivaxpolish, skovax etc. Bivax skadar normalt sett inte underlaget men det kan lämna feta fläckar om materialet är känsligt. Så samla upp spill på t.ex. bakplåtspapper och när vaxet stelnar kan du bryta eller skrapa bort bivax där det har hamnat bredvid.
Släng inte spill
Häll aldrig bivaxrester i avloppet eftersom det stelnar snabbt. Du kan i princip återanvända alla rester av bivax så långt det går. Blir det bivax över i smältkärlet kan det få stelna och smältas på nytt vid nästa tillfälle. Även gamla stumpar av ljus kan sparas och smältas om.
Det enda som ”blir över” är en mörk smet av pollen, honung och propolis som kan bli i botten på smältkärlet med tiden. Det torkar du bort under lätt uppvärmning med en bit gammalt tyg, och använder som braständare eller sorterar som brännbart.
Smälter du ofta bivax?
En smältkanna är att varmt rekommendera om du regelbundet smälter bivax som hobby.
Handla bivax från bra källor
Tänk på att det fuskas med bivax och särskilt internationellt. Använd bara bivax från lokala biodlare och seriösa biredskapsförsäljare. Undvik färgat eller kemiskt blekt bivax utan tydligt ursprung.
Här är några exempel på hur du kan smälta små mängder bivax






Smältkanna är kanske det smidigaste sättet att smälta bivax på i självhushållet.