ALLT OM HONUNG
Bivax - Smälta - Finsila - Gjuta

Smälta bivax

Bivax kan smältas på olika sätt. Här får några tips och så visar vi hur du kan smälta bivax på hobby-nivå.

Håll koll på temperaturen

Tänk på att bivax brinner så använd inte för höga temperaturer. Värm aldrig bivax direkt i ett kärl på spisen utan använd kärl i ett vattenbad och sänk värmen när vattnet börjar koka. Lämna inte bivaxet obevakat på spisen.

Använd dedikerad utrustning

Kärl som utsätts för bivax kan bli mycket svåra att rengöra så använd inte dina vanliga köksredskap. Använd gamla konservburkar, värmetåligt glas eller smältkanna avsedd för bivax.

Skydda underlag

Använd bakplåtspapper, folie eller tidingspapper som underlägg när du gjuter bitar och block eller bivaxljus, tillverkar bivaxsalva, bivaxcerat, bivaxpolish, skovax etc. Bivax skadar normalt sett inte underlaget men det kan lämna feta fläckar om materialet är känsligt. Så samla upp spill på t.ex. bakplåtspapper och när vaxet stelnar kan du bryta eller skrapa bort bivax där det har hamnat bredvid.

Släng inte spill

Häll aldrig bivaxrester i avloppet eftersom det stelnar snabbt. Du kan i princip återanvända alla rester av bivax så långt det går. Blir det bivax över i smältkärlet kan det få stelna och smältas på nytt vid nästa tillfälle. Även gamla stumpar av ljus kan sparas och smältas om.

Det enda som ”blir över” är en mörk smet av pollen, honung och propolis som kan bli i botten på smältkärlet med tiden. Det torkar du bort under lätt uppvärmning med en bit gammalt tyg, och använder som braständare eller sorterar som brännbart.

Smälter du ofta bivax?

En smältkanna är att varmt rekommendera om du regelbundet smälter bivax som hobby.

Handla bivax från bra källor

Tänk på att det fuskas med bivax och särskilt internationellt. Använd bara bivax från lokala biodlare och seriösa biredskapsförsäljare. Undvik färgat eller kemiskt blekt bivax utan tydligt ursprung.

Här är några exempel på hur du kan smälta små mängder bivax

Smälta Bivax i Vattenbad
Att smälta bivax i en konservburk i et vattenbad är enkelt. Anpassa mängden vatten till mängden bivax.
Smälta Bivax i Laboratorieglas
Värmetåligt glas, t ex laboratorieglas är bra att smälta bivax i. Kan användas i vattenbad eller mikrovågsugn.
Smälta Bivax i Mikrovågsugn
Bivax kan smältas i mikrovågsugn i ett värmetåligt glas. Använd låg temperatur och korta intervaller.
Smälta Bivax i Smältkanna
En smältkanna är det smidigaste sättet att smälta bivax. Vatten fylls på via en pip på sidan. Pipen visslar när värmen blir hög. Smältkannor är ofta av aluminium och fungerar då inte på en spis med induktionshäll. Då kan smälkannan ställas på en gjutjärnspanna som värmer smältkannan.
Dela bivaxet i småbitar
Dela gärna bivaxet i småbitar innan smältning så smälter det snabbare.
Riv bivaxet innan smältning.
Att riva bivaxet inför smältning går också bra. Rivjärnet kan bli svårdiskat så använd helst ett rivjärn som du bara river bivax med och inte använder till matlagning.

Smältkanna är kanske det smidigaste sättet att smälta bivax på i självhushållet.vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: