Katalas är ett enzym som finns i vävnader hos både växter och djur, bland annat i människans saliv. Det katalyserar reaktionen där väteperoxid omvandlas tillsyrgas och vatten. Enzymet ingår i skyddet mot fria radikaler som annars kan bildas från väteperoxid. Katalas är ett peroxidas och ett hemprotein. Läs mer hos Wikipedia.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Honungsmumma
Recept på mumma med honung. Mumma är en söt och kryddig ölblandning som dricks till julmat. Ingredienser 6-8 kardemummakärnor 1/2 dl honung 6 cl madeira, cognac eller whisky 2 flaskor öl, 33 cl 1 flaska porter, 50 cl...
Små honungskakor med örter
Enkla och goda småkakor med honung att baka när du är sugen på något nyttigt och gott. Ca 40 st Ingredienser 3 1/2 dl vetemjöl 100 g smör 1/2 dl honung 2 msk finhackad rosmarin, timjan eller salvia 1/2 dl råsocker Gör...
Banankaka med honung
Ta tillvara på gamla bananer med en hopplöst god banankaka, sötat med honung och med honungstopping. Ingredienser 125 g smör 1,5 dl honung 2 ägg 2 mogna bananer 2 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 0,5 tsk salt Topping 0,5 dl...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling