Katalas är ett enzym som finns i vävnader hos både växter och djur, bland annat i människans saliv. Det katalyserar reaktionen där väteperoxid omvandlas tillsyrgas och vatten. Enzymet ingår i skyddet mot fria radikaler som annars kan bildas från väteperoxid. Katalas är ett peroxidas och ett hemprotein. Läs mer hos Wikipedia.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Bee’s Knees Cocktail
Bee’s Knees är en klassisk cocktail av gin, citron och honung. För denna drink rekommenderas att du använder en mild honung som t.ex. Försommarhonung eller Klöverhonung. Receptet gäller per glas. Ingredienser 5 cl...
Mölska – Honungsöl
Mölska, honungsöl, malt-mjöd, öl-mjöd eller braggot, är öl eller en sorts mjöd som bryggs med malt och honung. Mjöd porträtteras ofta i film och litteratur som en skummande honungsdryck. Det stämmer dock bättre med...
Plommonmarmelad med honung
Ibland blir det bra år med ett överflöd av plommon eller krikon. Ta vara på rikedomen genom att göra egen plommonmarmelad sötad med honung. Ingredienser 750 g färska eller frysta plommon (helst knappt mogna för bäst...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.