Katalas är ett enzym som finns i vävnader hos både växter och djur, bland annat i människans saliv. Det katalyserar reaktionen där väteperoxid omvandlas tillsyrgas och vatten. Enzymet ingår i skyddet mot fria radikaler som annars kan bildas från väteperoxid. Katalas är ett peroxidas och ett hemprotein. Läs mer hos Wikipedia.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Gör egna bivaxljus: Tjockt spiralljus
I den här videon visas hur du rullar ett lite tjockare, eller bredare och spiralformat bivaxljus, av vaxmellanväggar med rammåttet Lågnormal. Rullade bivaxljus är det enklaste och snabbaste sättet att tillverka egna...
Bivaxolja – bodyoil med bivax
Med bivax och vegetabilisk olja tillverkar du egen kroppsolja, bodyoil, lotion eller bivaxolja som det ibland kallas. Bivaxolja kan användas som fuktbevarande hudkräm, till torra fötter, torr hårbotten och frissiga...
Blåbärsläsk med honung
Gör egen läsk med honung och blåbär. Färska eller frysta bär spelar ingen roll. Ingredienser Honungslag, 1 del honung blandat med 1/2 del vatten Saft av mosade blåbär, koncentrerad blåbärssaft eller blåbärssylt Kolsyrat...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.