Katalas är ett enzym som finns i vävnader hos både växter och djur, bland annat i människans saliv. Det katalyserar reaktionen där väteperoxid omvandlas tillsyrgas och vatten. Enzymet ingår i skyddet mot fria radikaler som annars kan bildas från väteperoxid. Katalas är ett peroxidas och ett hemprotein. Läs mer hos Wikipedia.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Rengöra ljusstake från bivax i vattenbad
När du använder bivaxljus rekommenderas att använda en ljusstake med ett fat eller skål som fångar upp smält och rinnande bivax. Det är ju vackert när bivaxet rinner och stelnar och bildar fina former, men förr eller...
Honungsknäck
Recept på gammal hederlig knäck fast med honung i stället för sirap. Receptet ger ca 70 st knäckisar. Ingredienser 2 dl honung 2 dl socker 2 dl grädde 2 msk smör Hackad mandel om du vill Tillagning Koka upp alla...
Formfranska med honung
Recept på klassisk formfranska, långfranska eller formbröd, ett ljust matbröd som får jäsa med honung i degen och bakas i form. Gott som det är eller att frysas in och rostas som rostbröd vid senare tillfälle. Servera...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.