Det blir ingen riktig honungsjul utan honung i lussebullarna, precis som en biodlare en gång sa, och det stämmer bra. Servera honungslussebullar med honungsglögg eller äppelglögg med honung.
Ingredienser
1 g saffran
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl honung
1 ägg
1 dl russin
14 dl vetemjöl
1 vispat ägg till garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200-225°C.
- Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölk och värm tills temperaturen är 37°C.
- Häll i en bunke, smula ner jästen och blanda.
- Tillsätt salt, socker. honung, ägg, mjöl och russin. Blanda till en deg som släpper från kanterna.
- Lägg på mjölat bakbord och knåda degen.
- Dela degen i 30-50 bitar, rulla bitarna och gör kusar på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs under bakduk i 20-40 minuter.
- Pensla kusarna med ett vispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 5-15 minuter tills de är gyllenbruna.
- Låt svalna på galler med bakduk över innan servering.