När du använder bivaxljus kanske du kompletterar med en fin ljusstake av keramik, glas, trä eller metall. Det är ju vackert när bivaxet rinner och stelnar och bildar fina former på ljusstaken, men förr eller senare behöver du troligtvis ta bort bivaxet.
Det kan bli lite knepigt eftersom bivax är mycket segt och klibbigt, särskilt om ljusstaken har komplicerade former som inte fungerar att smälta i vattenbad. Här är tips på hur kan rengöra en ljusstake i ugn.
Hur rengör jag en ljusstake från bivax i ugn?
- Bryt först loss så mycket av ljusstumpen och löst bivax från ljusstaken som möjligt. Bivaxet återanvänder du genom att lägga det i ditt smältkärl eller din smältkanna. Tillverkar du inte bivaxljus själv kan du använda resterna på andra sätt i hushållet.
- Skrapning kan få bort mycket vax från ljusstaken om ytan inte är känslig. Att frysa staken kan underlätta eftersom bivaxet blir hårt och sprött, och därmed lättare att skrapa bort. Använd en bit trä, träsked, eller sträspatel som är skonsamt mot ljusstaken när du skrapar.
- Placera ljusstaken på bakplåtspapper, på en plåt med kanter.
- Använd cirka 50-65°C ugnsvärme, eller utnyttja ugnens eftervärme efter matlagning och bakning för att spara energi.
- Viktigt! Se till att all form av uppvärmning och smältning av bivax på i ugn sker under övervakning. Särskilt om ljusstaken är tillverkad av trä och/eller är målad på något sätt eftersom du inte vill bränna eller smälta ytan.
- När bivaxet mjuknar använder du gamla trasor av naturmaterial för att torka bort bivaxet från ljusstaken och polera upp ytan. Upprepa vid behov och ställ tillbaka ljusstaken i ugnen igen om bivax-rester börjar stelna på ljusstaken. Trasorna kan användas som braständare om de är av naturmaterial.
- Låt eventuell droppad bivax stelna på bakplåtspappret, bryt loss och förvara för återvinning till nya bivaxljus.
Skålformade ljusstakar kan också smältas ut i ett vattenbad, läs guiden här.
Så rengör du en ljusstake från bivax med vattenbad
Exempel på en grovt rengjord ljusstake i trä med en känslig, målad yta. Mycket bivax är kvar även om det mesta har brutits bort för hand.
Ljusstaken placeras på bakplåtspapper och plåt i ugn på eftervärme efter matlagning, eller max cirka 50-60°C för att inte skada ljusstaken.
Lämna inte ljusstaken obevakad i ugnen! Särkilt om den är av trä och målad som här.
Ta ut ljusstaken, torka bort bivaxrester och polera. Upprepa smältningen i ugnen om du inte får bort allt bivax vid första försöket.