Recept på saltgurka, eller snabbsaltad västeråsgurka sötad med honung. Så värst snabbt går det egentligen inte, du bör helst vänta en vecka innan servering. Servera som tillbehör t.ex. på smörgås, i maträtter eller som förrätt med gräddfil och honung.
Ingredienser
- Ca 1 kg västeråsgurka
- Ca 10 dillkronor
- Ca 10 blad av svartavinbär
Honungslag
- 1 liter vatten
- 1/2 dl salt
- 1 msk honung, eller efter smak
- 1 msk ättika 24%
Gör så här
- Blanda ingredienserna för honungslagen. Är honungen hård kan du värma lagen lätt i en kastrull tills den smälter.
- Skölj och borsta gurkorna.
- Stick gurkorna med gaffel eller grov nål.
- Skölj svartavinbärsblad och dill.
- Lägg gurkor, blad och dill prydligt i glasburkar.
- Häll över lag tills den täcker och sätt på lock.
- Låt stå i kylskåp ungefär en vecka innan servering.
- Oöppnad burk håller cirka 1-2 månader i sval förvaring.