ALLT OM HONUNG
Surkål med honung | ALLT OM HONUNG

Surkål med honung

En rejäl sked honung när du tillagar sur kål ger en glad middag. Gör egen surkål enligt hela receptet, eller använd färdig surkål och hoppa till steg 2.

Steg 1: Beredning och jäsning av surkål

Ingredienser

  • Ca 4 kg vitkål, ca 2 st kålhuvuden
  • Ca 70 g salt
  • 2 msk kummin
  • 1 st äpple, grovrivet
  • 1 dl vassle, från avrunnen filmjölk

Utrustning

  • Syrningskruka / surkålssskruka med tyngder

Gör så här

  1. Skär eller hyvla kålen fint.
  2. Blanda alla ingredienserna i en stor kastrull.
  3. Krama med händerna eller pressa med en sten så att kålen vätskar sig.
  4. Packa kålen hårt i syrningskrukan i omgångar.
  5. Har du sparat ett par blad kål lägger du dom överst på den packade kålen.
  6. Lägg tyngdstenarna på kålen och pressa så att vätskan når upp till stenarna.
  7. Lägg på locket och häll vatten i vattenlåset.
  8. Ställ t.ex. vid ett element ca 1 vecka så att jäsning kommer igång.
  9. Sedan ställer du krukan svalare 15-20°C ca 4-5 veckor.
  10. Ta upp kålen ur krukan, tillaga enligt nedan eller frys in mindre portioner.
Syrningskärl med tyngder | ALLT OM HONUNG
Exempel på syrningskärl med tyngder.

Steg 2: Tillagning surkål vid servering

Ingredienser (ca 4 portioner)

  • Ca 600 g färdigjäst surkål
  • 1 gul lök
  • 50 g ister, smör eller olja
  • 1 rejäl msk honung
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 dl vatten
  • 6 st pepparkorn

Exempel på tillbehör vid servering

  • Kryddiga korvar
  • Gulash
  • Potatis eller potatismos
  • Alla typer av griskött
  • Senap
  • Öl

Gör så här

  1. Skölj surkålen med vatten i durkslag.
  2. Hacka en stor gul lök och fräs i en kastrull.
  3. Öka värmen, lägg ner kålen och fräs ca 15-20 min.
  4. Tillsätt honung och pepparkorn under omrörning.
  5. Tillsätt mjöl under omrörning.
  6. Tillsätt vatten och låt sjuda ca 30 minuter, rör om då och då. Kålen blir mjukare ju längre den får sjuda.
  7. Servera.


vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

error: