ALLT OM HONUNG
Honungsläsk - Läsk med honung | ALLT OM HONUNG

Honungsläsk

Gör hemgjord läsk med honung!

Att göra egen läsk eller lemonad sötad med honung är både enkelt och gott. Honungsläsk och honungslemonad baserar du på en enkel honungslag, d.v.s. honung och vatten.

Fördelen med att göra egen läsk är att du har kontroll över ingredienserna. Du har full kontroll över sötman och smaken och undviker onödiga tillsatser. Har du en kolsyremaskin kan du dessutom använda eget källvatten eller kranvatten.

Honungsläsk - Läsk med honung | ALLT OM HONUNG

Honungslag kan användas som den är för honungens smaker i läskedrycken, t.ex. din favorit av sorthonung. Men läsken kan också smaksättas med t.ex. färskpressad juice av frukt och grönt, koncentrerad saft, färska örter eller örtextrakt.

Bara fantasin sätter gränser för smaker och kombinationer. Prova t.ex. citron, gurka, morot, ingefära, äpple, jordgubbar, ingefära, mynta osv, osv. Honungslagen blandas med kolsyrat vatten (mineralvatten eller sodavatten) för bubbel och lite is för att hålla drycken kall och läskande.

Honungslag

  • 3 dl honung
  • 1 1/2 dl vatten

Smaksättning

Till servering

  • Kolsyrat vatten
  • Isbitar

Gör så här

  1. Rör ut honung i vatten på svag värme i en kastrull för att skapa en honungslag. Ca 30-37°C brukar räcka för att för att lösa upp honungen.
  2. Häll upp kallt kolsyrat vatten och eventuell is i en tillbringare eller direkt i glas.
  3. Tillsätt honungslag och eventuell juice, saft eller extrakt efter smak.
  4. Rör om ordentligt med en sked, smaka av och servera direkt. Garnera läsken med en bit frukt, bär, grönsak eller ört.
  5. Dricker du inte upp allt så håller sig läsken en begränsad tid i kylskåp, i flaska med kork. Men kolsyran avtar ju så rådet är att servera hemgjord läsk direkt vid tillagning.
error: