ALLT OM HONUNG
Hot honey - Het honung med chili | ALLT OM HONUNG

Hot honey – het honung med chili

Hot honey eller Het honung som vi säger i Sverige, är en sås av honung som smaksätts med stark chili (chilipeppar). Färsk, torkad, pulver eller flakes spelar ingen roll. Resultatet är ett sammansatt tillbehör, alltså Honung smaksatt med chili, och inte Chilihonung eftersom honungen ej härrör från chilins nektar.

Honung smaksatt med chili är ett starkt, sött och klibbigt tillbehör som också kan smaksättas ytterligare med t.ex. färska eller torkade örter. Hot honey kan serveras som sås och/eller användas som glaze när du grillar.

Receptet kan inte bli enklare, det är ju bara två komponenter. Mängden honung avgör du själv och styrkan kontrollerar du med mängden chili. Även om hettan och sötman i Hot honey såklart dominerar så kan honungssorten du använder också påverka smaken.

Hot honey - Het honung med chili | ALLT OM HONUNG
Prova olika chili i honung – färsk, torkad, pulver eller flakes spelar ingen roll.

Ingredienser

  • Honung från lokala biodlare, ca 1/2 dl per person eller efter smak
  • Färsk eller torkad chili, pulver eller flakes, efter smak

Eventuell annan smaksättning

  • Salt & Peppar
  • Vinäger
  • Färska eller torkade örter, t.ex. rosmarin eller timjan

Gör så här

  1. Värm honung till max 37°C en kastrull eller gjutjärnspanna så att honungen blir trög eller snabbflytande och snabbare tar smak av chilin. Du kan också värma hela honungsburken i vattenbad i en kastrull, om all honung ska smaksättas om burken är tillverkad av glas. Du måste inte värma honungen men det tar längre tid för chilismaken att sätta sig i honungen.
  2. Tillsätt färsk eller torkad chili och eventuell annan smaksättning efter smak.
  3. Smaka av med mer chili för mer hetta eller mer honung för att dämpa styrkan.

Servera Hot honey t.ex. till

error: