ALLT OM HONUNG
Kolakakor med honung och saffran | ALLT OM HONUNG

Kolakakor med saffran och honung

Recept på klassiska kolakakor med honung men här med julig smak av saffran och saffransglasyr.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk honung
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat eller bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 gram saffran

Glasyr med honung och saffran

  • 1 dl florsocker
  • 1/2 gram saffran
  • Ca 1 msk honung
  • Ca 1 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Mixa smör, socker och honung i en matberedare.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljpulver och häll i matberedaren.
  4. Mixa en stund till, tills det blir en deg.
  5. Forma degen till 2-3 rullar, lägg på en plåt med bakpapper och platta ut rullarna lite med handen eller en gaffel.
  6. Baka i ca 10-15 minuter i ugnen tills kakorna blir gyllenbruna.
  7. Skär kakorna snett.
  8. Rör ihop ingredienserna till glasyren. Konsistensen i glasyren kan variera om honungen är hård eller mjuk, rör och tillsätt vatten  eller florsocker efter behov.
  9. Spritsa eller ringla glasyren över kakorna medan dom fortfarande är varma.
  10. Låt kakorna vila tills glasyren inte kladdar, det kan ta nåt dygn med honung i glasyren.
  11. Servera eller förvara i  burk med lock.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.