Recept på klassiska kolakakor med honung men här med julig smak av saffran och saffransglasyr.
Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk honung
- 2 dl vetemjöl
- ½ tsk bikarbonat eller bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1/2 gram saffran
Glasyr med honung och saffran
- 1 dl florsocker
- 1/2 gram saffran
- Ca 1 msk honung
- Ca 1 msk vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Mixa smör, socker och honung i en matberedare.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljpulver och häll i matberedaren.
- Mixa en stund till, tills det blir en deg.
- Forma degen till 2-3 rullar, lägg på en plåt med bakpapper och platta ut rullarna lite med handen eller en gaffel.
- Baka i ca 10-15 minuter i ugnen tills kakorna blir gyllenbruna.
- Skär kakorna snett.
- Rör ihop ingredienserna till glasyren. Konsistensen i glasyren kan variera om honungen är hård eller mjuk, rör och tillsätt vatten eller florsocker efter behov.
- Spritsa eller ringla glasyren över kakorna medan dom fortfarande är varma.
- Låt kakorna vila tills glasyren inte kladdar, det kan ta nåt dygn med honung i glasyren.
- Servera eller förvara i burk med lock.