Krikon är fint för bina i trädgården och dess stenfrukter är lite friskare och syrligare än plommon i smaken. Krikon är givetvis goda som dom är färska, men du kan frysa dom och njuta av dem långt efter skörden i hemgjord marmelad med honung. Servera på t.ex. smörgås, skorpor, scones eller som tillbehör till ostbrickan.
Ingredienser
- 750 g färska eller frysta krikon, gärna knappt mogna för bäst pektinhalt
- 1 dl vatten
- 500 g honung
Tillval
- För smak kan du knyta in kärnorna i ett nät eller bomullstyg och koka tillsammans med krikonen.
- För längre hållbarhet kan du tillsätta saften av en halv pressad citron.
- För längre hållbarhet kan du lägga en sked honung på marmeladen i burken.
Tillagning
- Skölj, klyv och skär bort kärnorna från krikonen.
- Om du vill kan du spara kärnorna och knyt in i ett nät eller bomullstyg.
- Koka krikonen med vatten och eventuellt kärnknyte, i kastrull med lock på svag värme i ca 30 min.
- Ta kastrullen från värmen, ta bort eventuellt kärnknyte och rör ner honungen någon deciliter i taget.
- Koka upp och koka kraftigt i ca 15 min och gör marmeladprov. Marmeladprov görs genom att du skedar ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter marmeladen ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är marmeladen klar.
- Vill du inte ha skum kan du ta bort det, om det blir något.
- Häll marmeladen i rena, varma burkar och sätt på lock direkt. Förvara i kylskåp.