ALLT OM HONUNG
Krikonmarmelad med honung | ALLT OM HONUNG

Krikonmarmelad med honung

Krikon är fint för bina i trädgården och dess stenfrukter är lite friskare och syrligare än plommon i smaken. Krikon är givetvis goda som dom är färska, men du kan frysa dom och njuta av dem långt efter skörden i hemgjord marmelad med honung. Servera på t.ex. smörgås, skorpor, scones eller som tillbehör till ostbrickan.

Ingredienser

  • 750 g färska eller frysta krikon, gärna knappt mogna för bäst pektinhalt
  • 1 dl vatten
  • 500 g honung

Tillval

  • För smak kan du knyta in kärnorna i ett nät eller bomullstyg och koka tillsammans med krikonen.
  • För längre hållbarhet kan du tillsätta saften av en halv pressad citron.
  • För längre hållbarhet kan du lägga en sked honung på marmeladen i burken.

Tillagning

  1. Skölj, klyv och skär bort kärnorna från krikonen.
  2. Om du vill kan du spara kärnorna och knyt in i ett nät eller bomullstyg.
  3. Koka krikonen med vatten och eventuellt kärnknyte, i kastrull med lock på svag värme i ca 30 min.
  4. Ta kastrullen från värmen, ta bort eventuellt kärnknyte och rör ner honungen någon deciliter i taget.
  5. Koka upp och koka kraftigt i ca 15 min och gör marmeladprov. Marmeladprov görs genom att du skedar ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter marmeladen ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är marmeladen klar.
  6. Vill du inte ha skum kan du ta bort det, om det blir något.
  7. Häll marmeladen i rena, varma burkar och sätt på lock direkt. Förvara i kylskåp.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.