En rejäl sked honung när du tillagar sur kål ger en glad middag. Gör egen surkål enligt hela receptet, eller använd färdig surkål och hoppa till steg 2.
Steg 1: Beredning och jäsning av surkål
Ingredienser
- Ca 4 kg vitkål, ca 2 st kålhuvuden
- Ca 70 g salt
- 2 msk kummin
- 1 st äpple, grovrivet
- 1 dl vassle, från avrunnen filmjölk
Utrustning
- Syrningskruka / surkålssskruka med tyngder
Gör så här
- Skär eller hyvla kålen fint.
- Blanda alla ingredienserna i en stor kastrull.
- Krama med händerna eller pressa med en sten så att kålen vätskar sig.
- Packa kålen hårt i syrningskrukan i omgångar.
- Har du sparat ett par blad kål lägger du dom överst på den packade kålen.
- Lägg tyngdstenarna på kålen och pressa så att vätskan når upp till stenarna.
- Lägg på locket och häll vatten i vattenlåset.
- Ställ t.ex. vid ett element ca 1 vecka så att jäsning kommer igång.
- Sedan ställer du krukan svalare 15-20°C ca 4-5 veckor.
- Ta upp kålen ur krukan, tillaga enligt nedan eller frys in mindre portioner.
Steg 2: Tillagning surkål vid servering
Ingredienser (ca 4 portioner)
- Ca 600 g färdigjäst surkål
- 1 gul lök
- 50 g ister, smör eller olja
- 1 rejäl msk honung
- 1 msk vetemjöl
- 2-3 dl vatten
- 6 st pepparkorn
Exempel på tillbehör vid servering
- Kryddiga korvar
- Gulash
- Potatis eller potatismos
- Alla typer av griskött
- Senap
- Öl
Gör så här
- Skölj surkålen med vatten i durkslag.
- Hacka en stor gul lök och fräs i en kastrull.
- Öka värmen, lägg ner kålen och fräs ca 15-20 min.
- Tillsätt honung och pepparkorn under omrörning.
- Tillsätt mjöl under omrörning.
- Tillsätt vatten och låt sjuda ca 30 minuter, rör om då och då. Kålen blir mjukare ju längre den får sjuda.
- Servera.