Att brygga sitt eget te och söta med honung är miljövänligt, enkelt, gott och rogivande. Det är dessutom så gott som gratis om du redan odlar växterna den egna trädgården eller hittar dom i naturen. De trevligaste och genuint hållbara tesorterna finns ofta runt knuten.
Exempel på växter för eget te
Här är några vanliga växter du kan odla eller plocka i naturen för att brygga eget te. Använd färska eller torkade blad. Under säsongen är det bara att plocka blad och/eller blommor direkt för bryggning. Torka annars blad och/eller blommor för att njuta av te året runt. Sprid ut på papper eller plåt, när teet har torkat förvarar du det i burk med lock.
- Citronmeliss
- Mynta
- Röd temynta
- Fläder
- Blåbär
- Svarta vinbär
- Spansk körvel
- Älggräs
- Ljung
- Kungsmynta
- Rosenmynta
- Salvia
- Timjan
- Libbsticka
- Lind
- Kamomill
- Rosmarin
Så brygger du te i kastrull
- Lägg färska eller torkade blad och/eller blommor i en kastrull.
- Tillsätt en kopp vatten per person och sätt lock på kastrullen.
- Koka upp och stäng av värmen.
- Låt stå och dra i ca 5-10 minuter.
- Sila av teet och rör ner honung när vätskan är fingervarm.
Så brygger du te i tekanna
- Lägg färska eller torkade blad och/eller blommor i en tekanna.
- Koka upp en kopp vatten per person och häll i tekannan.
- Låt dra i ca 5-10 minuter.
- Sila av teet och rör ner honung när vätskan är fingervarm.
Så brygger du te direkt i kopp
- Lägg en kvist färskt te blommor i en eller flera koppar.
- Koka upp en kopp vatten per person och häll i kopparna.
- Låt dra i ca 5-10 minuter.
- Ta bort kvisten och rör ner honung när vätskan är fingervarm.
Rör ner honungen när teet är fingervarmt
Tänk på att inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen nyttiga enzymer. Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten. Först när teet är lagom varmt för att drickas, fingervarmt, rör man ner honungen.