Senap med honung är en gammal favorit för många biodlare att tillaga. Honungssenap passar givetvis perfekt i juletider till julskinkan men lika bra när som helst under året.
Använd gula senapsfrön för mildare smak eller kombinera med bruna och svarta senapsfrön för starkare smak. Mortla eller mal senapsfröna om du vill ha en slätare senap. Öka eller minska mängden honung för att justera sötman.
Ingredienser
1/2 dl gula senapsfrön
1/2 dl bruna senapsfrön
1 1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
3-4 msk honung
1 msk vinäger
1 tsk salt
Gör så här
- Häll senapsfrön och vatten i en kastrull och låt koka några minuter.
- Tillsätt övriga ingredienser och mixa med stav eller i matberedare tills senapen får en krämig konsistens.
- Fyll i glasburk med lock och låt senapen mogna några dagar.
- Honungssenap håller i flera veckor om du förvarar den svalt i kylskåp.
Video som visar hur du gör hemlagad honungssenap.