När du använder bivaxljus rekommenderas att använda en ljusstake med ett fat eller skål som fångar upp smält och rinnande bivax. Det är ju vackert när bivaxet rinner och stelnar och bildar fina former, men förr eller senare behöver du ta bort bivaxet. Det kan bli knepigt när skålformen är full eftersom bivax är mycket segt och klibbigt, men här är tips på hur du kan göra det enklare i ett vattenbad.
Som alternativ till vattenbad kan ljusstakar ställas på bakplåtspapper, på en plåt i ugn, för att smälta och torka bort bivaxet med lagom värme. Läs mer om rengöring av ljusstakar i ugn här.
Hur rengör jag en skålformad ljusstake från bivax i vattenbad?
- Bryt först loss så mycket av ljusstumpen och löst bivax från ljusstaken som möjligt. Bivaxet återanvänder du genom att lägga det i ditt smältkärl eller din smältkanna. Tillverkar du inte bivaxljus själv kan du använda resterna på andra sätt i hushållet.
- På vissa ljusstakar kan du använda skrapning om ytan inte är känslig. Att frysa staken kan underlätta eftersom bivaxet blir hårt och sprött, och därmed lättare att skrapa bort. Använd en bit trä, träsked, eller sträspatel som är skonsamt mot ljusstaken när du skrapar.
- Använd en kastrull som du bara använder till bivax. Ställ ner ljusstaken och anpassa vattenmängden så att den inte flyter runt. Värm vattnet på lagom temperatur så att det inte kokar.
- När bivaxet smält i skålformen lyfter du upp ljusstaken med stekpincett eller grythandske. Häll ur det smälta bivaxet i t.ex. en smältkanna eller gjutform.
- Använd gamla trasbitar för att torka och polera bort bivaxet från ljusstaken. Upprepa smältning i vattenbadet vid behov.
- Se till att all form av uppvärmning och smältning av bivax på spis eller i ugn sker under övervakning.
Så rengör du en skålformad ljusstake från bivax med vattenbad, steg för steg.
Använd en kastrull i lämplig storlek som du bara använder till bivax, en stekpincett, en grytvante eller grytlapp, trasor av gammalt bomullstyg, och ett smältkärl eller en smältkanna så att du kan återanvända bivaxet.
Tappa i lagom mycket vatten i kastrullen, ljusstaken ska stå stabilt och inte flyta.
Ställ ljusstaken i vattenbadet och värm på spisen.
Vattnet i vattenbadet ska vara varmt men inte koka häftigt så att ljusstaken hoppar runt. Snart börjar bivaxet smälta.
När bivaxet har smält kan du lyfta upp ljusstaken ur vattenbadet med en stekpincett, och sedan hälla ner bivaxet i ett smältkärl.
Större sjok med bivax kan du lyfta bort förhand och lägga i ditt smältkärl medan ljusstaken är varm. Använd en en grytvante eller grytlapp om ljustaken är het.
Värm ljusstaken i vattenbadet igen vid behov.
När du har smält bort det mesta bivaxet använder du en trasa av naturmaterial för att polera bort det sista vaxet från ljusstaken.
Ljusstaken är nu ren och fin. Trasan använder du som braständare och av bivaxet tillverkar du t.ex. nya bivaxljus.