Gör egen honungsglögg med färdiga glöggkryddor eller egen kryddblandning. För alkoholfri glögg kan du använda saft eller alkoholfritt vin. Det går även utmärkt att blanda vin och saft beroende på vad du har tillgängligt.
Kryddlag
- 5 dl vatten
- 2 pomeransskal
- 2 bitar ingefära
- 2 kanelstänger
- 10 st kryddnejllikor
- 1 msk kardemummakärnor
Med vin
- 1 dl honung
- Ca 500-750 ml rött vin, eller alkoholfritt vin
- För starkare glögg lägg till 1 dl whisky, cognac, portvin eller madeira
Med saft
- 1 dl honung
- Ca 500-750 ml saft, t.ex. svartvinbärssaft, blåbärssaft, fläderbärssaft eller lingondricka
Till servering
- Russin
- Mandlar
- Saffransbullar
- Saffranslängd
- Saffranskrans
- Pepparkakor
Gör så här
- Koka upp ingredienserna till lagen och låt dra under lock någon 1-3 timmar.
- Tillsätt honung, vin och/eller saft samt eventuell sprit i lagen.
- Värm glöggen och rör om så att honungen löser sig.
- Sila bort kryddorna. Om du sparar kryddorna i lite lag eller den färdiga glöggen, i en burk med lock i kylen, så kan du brygga mer honungsglögg vid ett senare tillfälle.
- Servera drycken varm i små glöggkoppar eller kraftiga snapsglas.