Honung är en oumbärlig ingrediens när du bakar. Sedan urminnes tider har människan nyttjat honungens unika egenskaper till bakning. Här går vi igenom fördelarna med att använda honung till bakning och sånt du ska tänka på.
Varför ska du baka med honung?
- Honung ger godare bröd och bakverk.
- Honung ger saftigare bröd och bakverk.
- Honung ger smak till bröd och bakverk.
- Honung ger arom till bröd och bakverk.
- Honung ger sötma till bröd och bakverk.
- Honung ger fyllighet till bröd och bakverk.
- Honung ger smidigare deg.
- Honung har positiv inverkan på jäsning.
- Honung förlänger hållbarheten i bröd och bakverk.
Honung som jäsmedel
Honung används traditionellt som jäsmedel, läs mer här.
Att tänka på när du bakar med honung
- Honung har lägre brännpunkt än socker, använd en lägre ugnstemperatur och/eller kortare baktid vid behov.
- Sirap kan ersättas helt med honung i recept.
- Socker kan ersättas helt eller delvis i recept, prova dig fram.
Fördelar med honung jämfört med socker och sirap
- Honung behöver inte förädlas eller raffineras till skillnad mot socker och sirap. Om du du bortser från den importerade honung som dominerar i många matbutiker, som är vad man brukar kalla för industrihonung.
- Olika sorters honung ger unika smaker som socker och sirap inte kan matcha. Du bör prova sorthonung om du bara använt uppblandad honung tidigare.
- Honung kan ha positiv, ingen eller låg miljöpåverkan jämfört med socker och sirap. Särskilt om biodlingen är lokal och bina invintras på sin egen honung istället för vinterfoder av socker.
- Vill du inte använda socker och sirap till bakning är honung det traditionella alternativet. Det är förstås inget fel på socker och sirap. Socker använder vi i ett och annat recept på den här sajten också ibland, men om vi ska jämföra talar det mesta till honungens fördelar.
Lantbrukaren Björn Ydrén berättar om vikten av kultursorter och föreningens Allkorns arbete för att bevara dom.
Valet av mjöl
Traditionella och ekologiska kultursorter av mjöl rekommenderas när du bakar med honung. För miljöns, näringsinnehållets och bakningsegenskapernas skull. Precis som med honung hör människa och spannmål ihop, de har utvecklats tillsammans under årtusenden. Läs mer kultur-spannmål hos föreningen Allkorn.
Mala eget mjöl
Den riktiga entusiasten av bakning maler eget mjöl. Stråsäden bör vara lokalt producerad och så färsk som möjligt, d.v.s. att kärnan skall var hel fram till kort före konsumtion. På så sätt säkerställs att alla nyttoämnen finns kvar opåverkade.
Maler du eget mjöl kan du mala grovt eller fint mjöl, men behöver också sikta bort eventuella skaldelar vid första malningen. Säd på säck handlar du direkt från lantbrukare och deras eventuella återförsäljare. Små mjölkvarnar för hemmabruk säljs som manuella eller elektriska, hos nischade återförsäljare eller direkt från tillverkaren.
Exempel på matbröd du kan baka med honung
- Frallor
- Limpor
- Formfranska & formbröd
- Baguetter
- Knäckebröd
- Vetekakor
- Hårt tunnbröd
- Mjukt tunnbröd
- Kex
- Pitabröd
- Hamburgerbröd
- Pizzabotten
- Filmjölksbröd