En riktigt God Jul skapar du med lokal honung i recepten. Här är några tips på juliga honungsrecept för lunch, fika, middag och därefter.
Till jul-lunchen passar det bra med inleda med valfri sill som marineras i honungslag. Det finns många recept att välja mellan. Visa recept för honungssill.
Servera med ett gott honungsknäckebröd.
Honungssnaps hör julen tilll. Vanlig honungssaft går bra som alkoholfritt alternativ.
Till julskinkan är klassisk honungssenap ett måste.
Julskinka är ett måste och den griljeras givetvis med honungssenap.
Rödkål tillagar du också med honung, prova rödkål med kummin eller picklad rödkål om du föredrar det.
Som ett vörtbröd till dopp-i-grytan passar det bra med en honungslimpa.
Till julfikat behövs saffransbröd bakade med honung; lussebullar, saffranslängd, saffranskrans eller saffranspaj.
Och så pepparkakor såklart, vanliga stansade eller skurna pepparkakor eller varför inte en mjuk pepparkaka.
Pepparkaksbröd eller frukostpepparkakor med en stark ost eller honungsmarmelad rekommenderas också.
Glögg tillagas traditionellt med honung. Som bas använder du en bär- eller fruktsaft sötad med honung, t.ex. blåbärssaft, äppelmust, svartvinbärssaft eller aroniasaft.
Till middag blir det tomtegröt, alltså risgrynsgröt med en rejäl sked honung och kanel.
Hinner du tända röken i vinterkylan så är honungsrökt lax utmärkt till julmiddagen.
Revbenspjäll med julmustglaze passar också till julmiddagen.
Efter middag är det lämpligt med sötsaker som t.ex. honungsfudge, honungstryffel, honungskola eller honungsknäck.
Och kanske ett glas varm eller kall honungstoddy. Honungsmumma är också en trevlig juldryck.
Kom ihåg att en burk lokal honung är en fin och hållbar julgåva till själv eller någon annan.
Blir det någon risgrynsgröt över är det perfekt att göra Ris á la Malta i mellandagarna.
Vid det här laget har du antagligen ätit nästan hela dagsbehovet av honung och lagt grunden för en rofylld sömn. Glöm inte att släcka bivaxljusen och ha en riktigt söt och God Jul med honung!